Toervaart St-Amands-les-Eaux

Voor onze toervaart in het weekend van O.H. Hemelvaart (30 mei tot 1 juni 2019), lieten wij ons inspireren door een artikel in het VPF-tijdschrift Kanaal 77, nummer 47: een tochtje langs de Scarpe naar Saint-Amands-les-Eaux.

Na een vlotte doorgang bij de sluis van Kerkhove, komen we langs Doornik. Blijkbaar wordt aan de aanlegsteiger in Doornik volop gewerkt. Reden dus om even poolshoogte te nemen. De priemende zon nodigt uit tot een korte uitstap naar de grote markt en een verfrissende pintje.

Volgende halte is de Grand Large van Péronnes. Zonnig, een beetje wind, maar prima voor een gezellig samen zijn op de ponton en ’s avonds de lekkere BBQ van de chef.

’s Anderendaags vertrekken we naar Saint-Amands-les-Eaux. De hogere boten blijven in Péronnes vanwege de beperkte doorvaarthoogte op de Scarpe. De 15 kilometer van Péronnes naar Saint-Amands langs de Schelde en de Scarpe zijn zalig. Het advies uit het artikel van Kanaal 77 waren we evenwel vergeten. Bij de splitsing varen we met de groene boeien aan stuurboord en proberen tussen de boeien door te steken naar de Scarpe. Slecht idee want tussen die boeien liggen modderpartijen. Afslaan naar de Scarpe doe je best met de groene boeien en de rode paaltjes aan bakboord en de kade onder de luifel van de oude fabriek aan stuurboord.

De Scarpe zelf is een ronduit beeldig. Omdat we op voorhand heen en weer gemaild hebben met de havenmeester stond een heel vriendelijke en vlotte sluiswachter(es) ons al op te wachten aan de sluis van Thun-Saint-Amands. We worden per twee boten geschut. Is het verval van deze sluis meer dan 2,5 m en zeer turbulent, de volgende sluis heeft slecht een verval van amper 30 cm.

Aanmeren in de Port Fluvial van Saint-Amands, verloopt niet zonder problemen. De vingersteigers zijn zeer kort. Een schipper houdt natte kleren over aan een poging om zijn schip tegen de steigertjes te houden.

Eenmaal aangemeerd genieten we van wat vrije tijd. Sommigen verkennen de stad, anderen eten een hapje, nog anderen genieten van de zon in de prachtige haven. In de vooravond een spelletje Bowling en ’s avonds lekker eten in het restaurant L’ Oriëntale: BBQ op z’n oriëntaals inclusief wijnen.

Op zaterdag 1 juni terug huiswaarts. De sluiswachter staat zoals afgesproken al klaar. Aan de splitsing Schelde-kanaal Nimy-Blaton, vervoegt ons de eerste van de twee achtergebleven hogere boten. Aan de oude arm van Antoing, komt de tweede terug bij de groep.

Na enkele administratieve onduidelijkheden in de sluis Kerkhove over een vignet dat verlopen zou zijn, komen we moe maar voldaan terug aan in onze thuishaven.