Over Kloron Yachting Club

Kloron Yachting Club Avelgem, gelegen tussen het groen, in een Scheldearm die uitmondt in de Bovenschelde is één van de meest rustig gelegen jachthavens uit de streek.

Gelegen tussen de sluizen van Oudenaarde en Kerkhove is onze jachthaven een ideale rustplaats voor alle jachten die naar Frankrijk opvaren of terug afvaren richting Gent.

Omgeven door een prachtige natuur kan de bezoeker zich ontspannen op een rustige fiets –en wandelroute en eventjes verpozen in ons gezellig clubhuis.

Op wandelafstand kan u inkopen doen. In de jachthaven zelf kan u alle informatie bekomen over de mogelijkheden die de streek te bieden heeft.

Kloron YC vzw
Scheldekaai – 8581 Avelgem-Kerkhove
BTW nr: BE0444.094.308

Dagelijks bestuur Kloron

Nico Vandenborre

voorzitter

0477 75 91 47
info@vandenborre-n.be

Eddy Moreau

secretaris 0477 52 75 84
eddy.moreau@gmail.com

Troyka Vervaeke

penningmeester
troyka@skynet.be

Didier Delcoigne

havenmeester 0475 45 28 77
d-delcoigne@skynet.be

Stefaan Demeyer

havenmeester 0494 27 73 26
stefaan.demeyer@telenet.be

Pedro Wolfvelde

bestuurslid
pedro@wolfvelde.be

Martine Vanglabeke

bestuurslid

Een stukje geschiedenis

In 1990 kwamen enkele mensen, hoofdzakelijk afkomstig uit Ronse, op het idee om een toenemende algemene interesse in watersportactiviteiten om te zetten in een tastbare realisatie. Een van de initiatiefnemers was Jonny Verledens. Na wat zoekwerk langs de Schelde bleek een oude afgesneden Scheldebocht in Kerkhove (Avelgem) een ideale locatie voor de uitbouw van een jachthaven. De oude afgesneden Scheldebocht had zijn voortbestaan te danken aan het feit dat gevestigde voederproducenten blijvend dienden te worden bevoorraad via de waterwegen.

Met een lengte van ongeveer 450 meter en een gemiddelde breedte van 60 meter was dit een ideale oppervlakte om een binnenhaven uit te bouwen. Een binnenhaven die, in tegenstelling tot alle andere binnenhavens, niet onderhevig zal zijn aan golfslag veroorzaakt door voorbijvarende vrachtschepen. Dit maakt de jachthaven tot op heden uniek in Vlaanderen.

In 1991 werd de toestemming verleend om een haven uit te baten. Met beperkte eigen middelen en privé-fondsen werd een slipway, alsook een primitieve basisinrichting aangelegd. Daarnaast werd ook een kantine uit de grond gestampt.

In 2003, 13 jaar na haar oprichting, werd de jachthaven voor een eerste keer grondig vernieuwd. Kloron Yachting Club Avelgem VZW kon daarbij rekenen op een nauwe samenwerking met de Gemeente Avelgem, die van bij het begin overtuigd was van de meerwaarde en de toeristische aantrekkingskracht die een jachthaven op haar grondgebied met zich mee kon brengen.

Het huidig bestuur blijft tot op de dag van vandaag overtuigd van de rol die de haven te vervullen heeft inzake de streekgebonden water- en natuurrecreatie, alsook haar bijzondere betekenis als passantenhaven gelegen op de “snelweg” van en naar Frankrijk.

Sympathisanten

Dakwerken

Johan Bossuyt

Tapuitstraat 2, 8540 Deerlijk

Café Kloron