Stadswandeling Gent met Dille

Enkele dagen voor onze jaarlijkse toervaart van september beloofden de weergoden weinig goeds. De ervaring van de vorige editie indachtig (toen regende het pijpestelen), werd de toervaart een autotrip naar Gent – op één boot na.

Afspraak 7 september aan het Belfort en stipt om 16 u vatten wij de geleide en becommentarieerde wandeling met Dille aan. Ondanks het wisselvallige weer met (grote) kans op buien, worden we al na een korte uitleg verrast met enkele glaasjes vanillejenever aan het beeld van de Mammelokker op de cipierswoning rond het Belfort. Ondertussen krijgen we uitleg over hoe we met de smartphone een virtueel bezoek kunnen brengen aan het stadhuis (http://poppr.be/virtualtour/gent/stadhuis). De nieuwe Gentse Stadshal, een stalen en betonnen constructie met een dak van glazen pannen, wekt uiteenlopende reacties uit bij de Gentenaars en ook bij ons. Stadsbewoners vinden de constructie niet echt passen tussen al de prachtige historische gebouwen en noemen haar de ‘schaapsstal’. Gedurende het 3 uur durende parcours leert Dille ons over de muntenroute (http://m.gent.be/mtr/0603) en de 1000 ‘munten’. De historische uitleg blijft ontzettend boeiend dank zij de verschillende anekdotes die ze tussendoor vertelt. Zo zijn we doorgestapt langs de oude vismijn en de Leie naar de Korenmarkt met de Maecht van Gent (volgens Dille uitgesproken als de macht en niet de maagd van Gent). De rondleiding wordt nog aangenamer als Dille ons trakteert op allerlei Gentse specialiteiten, zoals een chocoladen snoepje gevuld met een cuberdon. Aan de Korenlei mogen we het smalste huisje van Gent bewonderen en krijgen we de kans om te zien hoe achter de historische gevel van het Marriott hotel een prachtig modern gebouw staat. En weer tovert Dille lekkere jenever en snoepjes uit haar picknickmand. We aanschouwen nog vanop de Sint-Michielsbrug de drie torens van Gent en keren zo terug naar het Belfort. Na het verhaal van de oude en de nieuwe klokke Roeland, het stadscafé, de fietsparking en een laatste jeneverke, wordt het stilaan tijd om in het Sint-Jorishof op de Botermarkt te genieten van overheerlijke stoverij met friet.

Gelukkig hadden zij die met de wagen gekomen waren, een kamer geboekt om rustig te kunnen uitslapen van de zware wandeling.

Foto’s: Sofie Detollenaere