Winteractiviteit

Vandaag konden de leden van onze jachtclub YC Kloron, genieten van een bijzonder leerrijk lesmoment. Dhr. Piet Franssen kwam een praktische voordracht geven over verschillende aspecten van het motorbootvaren.

Een eerste onderdeel van de les ging over de havenmanoeuvres. Hierbij werd getoond hoe je als motorbootvaarder veilig kan aan- en afmeren in de haven of de sluis aan hogerwal of lagerwal. Dit vereist precisie en kennis van de juiste technieken om schade aan de boot en de haven te voorkomen.

Het juist leggen van verschillende knopen is in de scheepvaart van zeer groot belang. Dit kan van pas komen bij het vastmaken van de boot aan de kade, het bevestigen van de fenders aan de reling en ander touwwerk aan boord. Door deze vaardigheden te beheersen, kunnen pleziervaarders met vertrouwen genieten van hun tijd op het water en zich voorbereiden op allerlei situaties die zich kunnen voordoen tijdens het varen. Tijdens het lesmoment konden de aanwezigen het geleerde ook praktisch uitvoeren.

Naast het leren van havenmanoeuvres en het knopen leggen, is het onderhoud van de dieselmotor een cruciale vaardigheid voor jachteigenaars. Het regelmatig onderhouden van de motor zorgt voor een soepele werking en verlengt de levensduur ervan. Leden kregen tips over hoe ze de motor moeten controleren, oliën en schoonmaken, evenals hoe ze eventuele problemen kunnen oplossen.

Na de zeer geslaagde cursus konden we met z’n allen genieten van een lekkere spaghetti in ons clublokaal.

Met dank aan Bruno en Hans voor de foto’s.

 
WordPress Image Gallery Plugin